Fiatal fák metszése

06.09.2021

A kiültetést követő első tíz év a legfontosabb fáink életében, ekkor még kismértékű metszésekkel könnyedén tudjuk nevelni és terelni a koronát. Ezek az évek kulcsfontosságúak, ha ekkor szakszerű gondoskodást kapnak, nagy valószínűséggel később sem kell motorfűrésszel találkozniuk.

Munkánk során legtöbbször már meglévő fahibáktól próbáljuk megszabadítani a fákat. Ezeket a problémákat és rendellenességeket a fatulajdonosok nagyon könnyen észreveszik, mi pedig rendre lejavítjuk a korábbi metszések nyomán bekorhadt részeket, száraz ágakat távolítunk el vagy éppen a tetőt verő ágakon rövidítünk kicsit.

A legtöbb projektünk során megfogalmazódik bennünk, hogy milyen jó lett volna, ha ezt akár csak öt évvel korábban csináljuk, akkor mennyivel kevesebb ágat kellett volna lemetszeni. A problémát sajnos az utcáról viszi haza mindenki, mivel a közterületi fákhoz a kiültetést követő első tíz esztendőben szinte senki sem nyúl. Sajnos én még nem láttam metszőollós faápoló brigádot, akik kettő, esetleg három éve kiültetett fáknál metszőollóval csattogtatnának. Pedig fontos lenne.
Ha a közterületeken nem látunk jó példákat, bevett kertészeti rutinokat, akkor hogyan is találkoznánk a frissebb szemlélettel, az új technológiákkal? Bár bízom benne, hogy ezen a honlapon sok tartalom segíteni fog a fákkal kapcsolatos tájékozódásban, mindemellett azt is remélem, hogy előbb-utóbb az utcákon is láthatunk majd jó példákat.

Az ültetést követő első tíz évben beszélünk fiatal fákról; ebben a korban lenne célszerű apró beavatkozásokkal kialakítani a kívánt koronaformát. Például vezetékek mellett elnevelhetjük a koronát, elkerülve a későbbi vezetékek alá csonkolást, vagy visszametszhetjük az épület felé meginduló hajtásokat és terelhetjük őket, hiszen honnan is kellene tudniuk a fáknak, hogy nem nőhetnek az épület felé. Továbbá fiatal fa metszése során kialakítható olyan koronaszerkezet is, amely jobban ellenáll a szélnek és az ebből fakadó széltörésnek, de az egymásba növő, keresztező vesszők kicsipkedése sem lenne túl nagy kihívás.

Ott vannak még az oltott fák is, amelyeknél nagyon sokszor megfigyelhető, hogy az anyanövény egy alvórügye erőre kap és többszörös növekedési eréllyel dominálja le az oltványból kialakuló gömbkoronát - ezek kezelése is sokáig megoldható kisebb metszések segítségével.

Fiatal fák metszésénél, mivel a beavatkozás mértéke csekély és elegendő a kézifűrész-metszőolló páros, így csak egészen kicsi fertőzési kapukat nyitunk - ezek gyorsabban záródnak és kevésbé terhelik a fatestet, a kedvező költségekről nem is beszélve. Egy egyszerű, mindennapos példa. Közterületi fák gallyazásánál egy kettő személyből álló kivitelező párost, akik emelőkosaras autóból dolgoznak, többnyire még egy darálógéppel ellátott szerelvény is kísér. Gondoljunk csak bele, milyen költsége lehet egy ekkora beavatkozásnak fánként! Ezzel szemben egy alternatív univerzumban egy fiatal fákat metsző csapatba elegendő kettő jó kedélyű figura. Adunk nekik egy elektromos autót és egy kisebb létrát. Képzeljük csak el! Kiteszik a kis táblájukat, hogy jelezzék, itt bizony munkavégzés zajlik, majd metszegetés közben megbeszélik, hogy mi volt az utolsó Bosszúállók filmben. Ezután pedig a keletkezett három marék apró gallyat feldobják a platóra és mennek a következő fához.

Az országban dúló szakemberhiányon is sokat segítene egy ilyen technológiára való átállás. Metszőollóval végzett munkára viszonylag gyorsan be lehet tanítani minden metszeni vágyót, és az itt alkalmazott eszközökből kifolyólag egy hibás metszést kettő-három év alatt korrigálni is lehet. Hiszen a fiatal fák gyorsan nőnek és egy-egy kisebb hibát is gyorsan el tudnak nőni.

Ha a közterületi fák esetében ezek a dolgok olyan gyorsan nem is változnak, mint szeretnénk, azonban kertünk fiatal fáinak gondozásáért sokat tehetünk.