Pálmafák metszése – interjú

07.03.2022

A pálmafák igazán különleges növények, fának hívjuk őket, azonban botanikai szempontból közelebb állnak a fűfélékhez, hiszen az egyszikűek osztályának tagjai. Törzsükből hiányzik a kambium (másodlagos osztódó szövet), emiatt sérüléseik sem képesek begyógyulni. 
Kíváncsi voltam, hogy hogyan is történik a metszésük, milyen tulajdonságokkal bírnak, így elkezdtem kutakodni. Rátaláltam egy ausztrál cégre, akik kifejezetten pálmafák ápolásával foglalkoznak; a Calm your Palm Tree Services egy családi vállalkozás, amelyet egy fiatal házaspár, Lauren és Filipe alapított. Nagyon megtetszettek a munkáik, így ennek hatására számos videót is megnéztem pálmafák gondozásáról és végül úgy döntöttem, felteszek nekik pár kérdést, hiszen ők tudnak hitelesen beszélni a témáról.

Filipe a Fidzsi szigeteken nőtt fel. És ahogyan itt, Magyarországon is felkecmergünk gyerekként a fákra, ő sem tett másként, csak éppen kókuszpálmákra mászott mezítláb. Ma már Ausztráliában, Melbourneben dolgozik, saját céget alapított, amely elsődlegesen pálmafák szakszerű metszésével foglalkozik, egy remek csapatot irányít és minden pillanatát élvezi a munkájának.
Íme egy rövid interjú, pár kérdést tettem fel neki, amelyre készségesen válaszolt is. Ezúton is köszönet érte.

Melyik évszakban metszed a pálmafákat? Van-e olyan időszak, amikor nem javasolt a metszés?
A pálmafákat egész évben lehet metszeni, egyáltalán nincs erre meghatározott évszak, kivéve, ha egy Mexikói Washington pálmát vagy egy Kaliforniai Washington pálmát metszünk, ezeket ugyanis ősszel, télen és tavasszal lehet.

Elmagyaráznád, milyen eszközöket használsz a pálmafák gondozásához?
Azoknál a pálmafáknál, amelyek nem haladják meg a 12 méter magasságot, elsősorban létráról dolgozunk, de mászókötelet és beülőt itt is használunk. Ennél magasabb pálmáknál pedig mászókötéllel és beülővel dolgozunk. Kétféle metszőfűrészt használunk, a Stihl MS150-es gépét vagy a Husqvarna T540i XP-t.

És amit igazán fontos megemlítenem, hogy a metszőszerszámokat mindig fertőtleníteni kell, minden metszés előtt. 

Csak az elhalt, elszáradt és törött leveleket metszed le vagy az élő részekből is vágtok? És hogyan nyírjátok a pálmafa törzsét?
Igen, általában az elhalt és elszáradt leveleket metsszük le. A Mexikói és Kaliforniai Washington pálmafánál a levélnyél könnyedén lehúzható a törzsről. Csak a Kanári datolyapálmánál lehet metszeni és leborotválni a levélcsonkokat a törzsig, itt azonban vigyázni kell, hogy még véletlenül se okozzunk sérülést a pálmafának.  

Vannak magas és vékony pálmafák is. Ezek rugalmasak, vagy kell-e félni attól, hogy eltörnek?
A pálmafák, legyenek nagyok vagy kicsik, vastagok vagy vékonyak, a rostjaik nagyon rugalmassá teszik őket, így nagyon hajlékonyak, imbolyognak a szélben. Hozzájuk képest a többi fa merev és rugalmatlan. Viharok után gyakran lehet látni, hogy egyes fákról nagyobb ágak is leszakadnak vagy akár az egész fa kifordul gyökerestől, de pálmafáknál ilyen nincsen.

Ha a törzs megsérül, az tud-e regenerálódni?

Nem, nem regenerálódik; más fák le tudják zárni a sebeiket, de a pálmafák nem. Ha a pálmafák törzse bármilyen sérülést elszenved, ott nyílt seb vagy heg marad élete végéig.

Milyen gyökerei vannak a pálmafáknak?

A pálmafák gyökerei teljesen más tulajdonságokkal rendelkeznek, mint minden más fafaj gyökérzete. Itt szálas gyökérrendszerről beszélhetünk, több keskeny gyökér nyúlik ki és terjed a talajban, rendkívül burjánzó és a felszínhez közel futnak szét. A pálmafák esetében nem fejlődik ki egy domináns gyökér.

Mit csinálsz a zöldhulladékkal?

A zöldhulladék, mivel rostos és nedves, eltömíti az aprítógépet és előfordult már, hogy akár 30 percet vagy egy órát is azzal kellett töltenünk, hogy szétszedjük az aprítógépet és kitakarítsuk. Azóta inkább elviszem a zöldhulladékot egy újrahasznosító központba (komposzttelepre). 

Milyen gyakran és mennyi vízzel kell öntözni a pálmafákat?

A különböző pálmafáknak eltérő a vízigénye is, ezért érdemes mindenkinek tájékozódnia, hogy a kertjében lévő pálmafának mennyi vízre van szüksége.

Van esetleg olyan pálmafák metszésével kapcsolatos tanfolyam, amit ajánlanál?
Egyelőre nincsen. Ennek nyilván az is az oka, hogy a pálmafák közelebb állnak a fűfélékhez, mint a fákhoz. De egy napon szeretnénk majd egy online tanfolyamot indítani.

Mik voltak a pálmametszés kapcsán a legemlékezetesebb projektjeid?
Nagyon sok volt! A pálmafák nagyon személyesek, és gyakran azok az emberek ültették őket, akik aztán minket bíznak meg a metszéssel. És amikor látják a munkánk végeztével az átváltozást, akkor nagyon boldogok és sokan mondják, hogy a fájuk korábban sosem nézett ki ilyen jól. Néhány ügyfelünk egyébként még nevet is adott a pálmafájának.

Az is nagyszerű nálunk, hogy meg tudjuk tanítani a csapatunknak a pálmák helyes metszését, formálását, számunkra ez a legkifizetődőbb része a munkánknak - nagyszerű emberekkel dolgozhatunk együtt, akik lelkesedéssel telve tanulnak új készségeket. 

Fotók forrása: facebook

Filipe és csapatának honlapja: https://www.calmyourpalm.com.au/
Facebook oldaluk elérhetősége: https://www.facebook.com/Calmyourpalm
Instagram oldaluk elérhetősége: https://www.instagram.com/calmyourpalm_/