Faültetés betonrengetegben

2022.04.20

Már egy ideje ámulva figyelem, hogy miként varázsolnak olyan helyekre is fákat, ami első ránézésre lehetetlennek tűnhet. A legutóbbi faápolással kapcsolatos rendezvényen egy előadást is meghallgathattam a témában egy szlovák faápolótól, aki már a sokadik ilyen faültetésén is túl van. Persze néhányan gondolhatják, hogy egy fa elültetéséhez csupán egy gödörre és egy facsemetére van szükségünk, azonban épített környezetben, ahol minden tele van közművel, járdával, úttal, parkolóval, már korántsem ennyire egyszerű a képlet.

Ha földlabdás fák ültetésében gondolkodunk, akkor a földlabdánál körülbelül háromszor nagyobb ültetőgödröt kell készítenünk és legalább tizenkét köbméter gyökérteret kell hagynunk, ha hosszútávon szeretnénk számolni az elültetett fákkal. Optimális esetben ennek a felületnek a felszíne nyitott, talajtakaró vagy növényzet borítja, így a csapadék és a levegő is átjárja, valamint nem éri taposás és nem tömörödik le a talaj. Ez tehát az ideális eset.
Ezek a paraméterek viszont városban szinte csak parkokban tudnak megvalósulni és ott sem mindenütt. A közterületekre történő faültetés tőlünk nyugatra is fejtörést okozott a szakmának, de remek megoldások születtek.

Idehaza a Stockholm-módszert kezdték el, ennek az a lényege, hogy nagyobb kövek és talaj egyvelege között haladnak a gyökerek. Ez a rendszer lazán tartja a talajt, ám mégis elvezeti a járművek súlyát (egy későbbi bejegyzésben igyekszem erről is írni részletesebben).

A legutóbbi Baum Symposiumon egy remek faápoló, Michal Zelenák tartott előadást egy másik módszerről és az ehhez kapcsolódó termékről, amelyet a TreeBuilders fejlesztett kifejezetten a városi környezetbe történő faültetés problematikájára.
Egy általam is kedvelt cég, a GEFA Fabritz pedig nem csupán a Treeparker® elemeket értékesíti, de a hozzá kapcsolódó öntöző- illetve szellőztető rendszer is beszerezhető náluk. 

A faültetés a lehető legnagyobb gyökértér kialakításával kezdődik. A gödör aljára betonvas háló és geotextil kerül, ezután a TreeParker® alkotórészeit egymáshoz illesztve behelyezik azokat a gyökértérbe, a közműveket pedig elvezetik az elemek között.

A közművek védelme érdekében beépíthető még gyökérterelés, valamint öntöző-, levegőztető- és vízelvezető rendszer is, így hosszútávon lehet gondoskodni a fáról.  

Ezt követően termőfölddel feltöltik a teljes gyökérteret, majd az elemeket záró fedőlapok is a helyükre kerülnek, illetve még egy réteg geotextil zárja a rendszert.


A gyökértér szinte bármivel burkolható, hiszen megoldott az alatta lévő talaj ellátása. A kimaradó elemek közti térben a faültetés már a megszokott menetrend szerint haladhat, bár a földlabda rögzítésére is több lehetőség kínálkozik. 

Az így elültetett fát és a körülötte lévő burkolatot szemlélve eltűnik a sok beépített elem és a gondosan, aprólékosan megtervezett ültetés ugyan ekkor már nem látható, de hosszú- és rövid távon is meghálálja a fa a gondos ültetést.


Mivel van elegendő gyökértér és a víz is lejut a gyökerekhez, így azok nem fognak feljönni a felszínre és nem túrják szét a burkolatokat, valamint ami még nagyon fontos, hogy a minden irányba szétkúszó gyökerek rezisztenssé teszik a fát a széldöntésre.
Ezzel a módszerrel, ezekkel a beépített elemekkel az egyébként is szűk városi környezetben teret nyerhetünk a járdáknak, kerékpáros utaknak, parkolóknak és még folytathatnám a sort, mindeközben pedig megóvjuk a gondosan elültetett fákat a gyökértaposástól és a talajtömörödéstől.

Bár plusz eszközöket beépíteni mindig plusz költség lesz, de hosszútávon ez sokkal kifizetődőbb. Javarészt az építőipar is ki tudja alakítani a fahelyeket, megoldott a fa tápanyag- és vízutánpótlása, nem tömörödik a talaj és van helye a fának minél nagyobbra nőni (amire így is-úgy is törekedne). Végül, de nem utolsósorban pedig sokkal kisebb az esély a frissen ültetett vagy pár éves fa elvesztésére, így pedig a kiszáradt fa eltávolításának díja és az ezt követő pótlás költsége is megspórolható.


Fotók forrása: https://www.facebook.com/proarbor.sk illetve
https://www.facebook.com/gefa.fabritz


A képeken látható munkálatokat a PROarbor s.r.o végezte. 
Michal, dakujem pekňe za Tvoje fotky. Prajem veľa dalšých úspechov k práci!