Károly


Teljesen más területről csöppentem bele a faápolás világába, anno egy érettségivel és egy matróz vizsgával a kezemben kerültem ki a nagybetűs életbe. Sokféle szakmában ténykedtem, elég széles repertoárt próbáltam. Aztán faápolók mellett földi segítőként dolgoztam hosszú évekig, mígnem úgy gondolták, hogy ehhez van egy kis érzékem nekem is és bizony felzavartak a fára. Ekkor jöttem rá, hogy végre megtaláltam a nekem való munkát és kedvet kaptam ahhoz, hogy elsajátítsam ennek minden csínját-bínját.

Nagyon sok mindent tanultam a kollégáktól, de én sem voltam rest utánaolvasni, utánajárni a fák biológiájával, a fák gondozásával illetve az alpintechnikával történő faápolással kapcsolatos információknak. Szép lassan átképeztem magam, bár tudom, hogy ennek a tanulásnak sosem lesz vége.

Földi segítőként sok mindent elsajátítottam a fákról, de az igazi kihívás a lombkoronákban való mozgás és metszés volt. Első alkalommal kissé remegő lábakkal futottam neki egy hársfának, kézifűrésszel borzasztó lassan, de aprólékosan lemetszettem minden száraz ágat. Rettentően elfáradtam, de nagyon büszke voltam magamra. Aztán persze jöttek az egyre magasabb, egyre nagyobb kihívást jelentő fák, de idővel magabiztosabban mozogtam a fák koronájában. 

Ahogy teltek az évek, egyszer csak azt vettem észre, hogy sem a magasság, sem az összetett feladatok nem rémisztenek el, sőt, jobban élvezem, ha nagyobb kihívás elé állítanak. Ettől függetlenül sajnos a borostyánmentesítéseket rendre én kapom és a szóbeszéddel ellentétben nem feltétlenül élvezem. :D De hát ezt is meg kell valakinek csinálni és persze a látványos végeredmény mindig kárpótol. Néha faültetéseket is vállalunk, ezeket is én kivitelezem.

Sok szempontból nagy mérföldkő az életemben, hogy a családommal vidékre költöztünk. Adott volt egy elég nagy terület telis tele elhanyagolt gyümölcsfákkal. Rengeteg anyagot lehet fellelni a termőre metszésről, de sok esetben, ahogy a megrendelőinkél is látom, kevésbé a gazdasági szempontok dominálnak egy-egy gyümölcsfa megtartásánál. Már nem az a legfőbb szempont, hogy minél több termést tudjunk leszüretelni róla, félig-meddig amolyan díszfaként is funkcionálnak. A megváltozott klímaviszonyok pedig folyamatosan felülírják a gyümölcsfákkal kapcsolatos tudásanyagunkat.

Elkezdtem kísérletezni az udvaromban, figyelem a fák metszésekre adott reakcióját, igyekszem megtalálni a számukra legkedvezőbb metszéseket. Ugyan egyelőre nincsen még Demeter-féle gyümölcsfametszés, de gőzerővel dolgozom rajta.

Azt viszont bizton állíthatom, hogy minden kétséget kizáróan a csapat ezermestere vagyok. Ha egy támrendszer megépítéséhez betonozni kell, vagy éppen egy odúból nagyon aprólékos, finom mozdulatokkal kell kiszedni a betont vagy bármilyen más tömítőanyagot, azokat a feladatokat is többnyire én végzem. És egy-egy támrendszer megépítésénél inkább kivesszük Bence kezéből a szerszámokat, ugyanis mindenki jobban jár, ha ő csak a fával foglalkozik, mi minden mást megoldunk Pubival.